Intercooler Arıza Belirtileri Nelerdir?

Turbonun beslenmesi herkesin bildiği gibi aracın motoruna giden hava basıncının artmasını sağlar. Bu da havanın daha motora bile girmeden yüksek sıcaklıklarda olmasını sağlar. Bu yüksek sıcaklığın soğuması için intercooler devreye girer. Böylelikle hava normal sıcaklıkta motora ulaşır. Bu yüzden intercooler arızasının neden olduğunu ve ne olduğunu bilmek her araç sahibi için önemlidir.

Intercooler’ın Görevi Nedir?

Havanın turboda sıkışarak basıncını arttırmasıyla hava sıcaklığı oldukça yüksek seviyeye ulaşır. Bu seviye 200 dereceyi bulabilir. Bu sıcak havanın motora soğutularak gitmesi gerekir. Bu soğutma işlemini dizel veya benzinli turbo intercooler gerçekleştirir. Turbo tarafından sıkıştırılmış olan hava radyatör ile soğutulur. Daha sonra ise motora iletilir. Havanın soğutulmasıyla iyi bir yanma ortamı oluşur. Bu hem performansı arttırmayı sağlar. Hem de egzozda gaz salınımını daha düşük seviyeye çeker. Aynı zamanda motorunda oldukça stabil çalışmasına yardım eder. Intercooler bu işlemi yapabilmek için motor suyunu soğutan radyatör gibi aracın ön kısmından aldığı havayı kullanır.

Turbo Intercooler Arızası Belirtileri

Intercooler da yaşanan arıza turbo sistemini kullanılmayacak duruma getirebilir. Arızayı fark edebilmek için bazı belirtiler vardır. Bunlara bakıldığında bir fikir yürütülebilir.

  • Aracın çekiş gücü azalır.
  • Egzoz daha fazla gaz salınımı yapar.
  • Yakıt tüketimi artar.
  • Motor arıza ışığı yanar.
  • Turbo devreye girdiği zaman aracın çekiş gücü değişmez.
  • Turbo çalıştığı halde hiçbir sorun görünmüyor fakat çekiş gücü düşükse intercoolerde sorun olabilir.
  • Turbo tarafından üretilen basınçlı hava radyatörden geçtiğinde radyatörde oluşabilecek çatlak basıncı düşürebilir. Bu araçta turbo yokmuş gibi arıza yaşatabilir.

Genelde insanların aklına ilk turbo arızası gelir. Intercooler arızası çoğunluğun aklına gelmez. Turbonun üretebildiği tüm güç bu sayede motora gittiği için herkes ilk bunu düşünür. Tabi ki arızanın net olarak anlaşılması için parçalar kontrol edilir. Sıkıntı her iki parçada da olabilir. Ya da hiçbirinde olmayıp daha başka nedenlerden oluşabilir. Oluşabilecek her soruna karşı bu belirtiler yaşandığında uzman bir kişiden yardım alınmalıdır. Aracın kontrol edilmesi ile durum net bir şekilde anlaşılacaktır.

diyalog

Web tasarımı, yazılım geliştirme ve SEO alanlarında uzmanlaşmış bir profesyonel olarak, dijital dünyayı keşfetmeyi ve gelişen trendlere ayak uydurmayı seviyorum.

Benzer Yazılar

P0606 Arıza Kodu Nedir? PCM / ECM İşlemci Arızası

Araçta “Check Engine” (Motor Arızası) ışığı yandığında, sürücünün aklına gelen ilk soru genellikle şu olur: “Bu arıza ciddi mi?” Eğer OBD-II tarayıcıda P0606 hata kodu görüyorsanız, işin ciddiyetini küçümsememeniz gerekir.…

Sel Hasarlı Araba Alınır Mı? Sel Hasarlı Araç Pert Midir?

Sel hasarlı araç, yoğun yağış, su baskını veya doğal afetler sonucunda kısmen ya da tamamen suya maruz kalan ve bu nedenle mekanik, elektriksel veya yapısal zararlar gören araçlardır. Su basıncı…

Bir Cevap Yazın

Blog

Death’s Game: “Hayat ve Ölüm Arasında Sıkışmış Bir Adam”

Death’s Game: “Hayat ve Ölüm Arasında Sıkışmış Bir Adam”

Boys Over Flowers: “Kalbe Dokunan Bir Gençlik Hikayesi”

Boys Over Flowers: “Kalbe Dokunan Bir Gençlik Hikayesi”

Bride Of The Century: “Lanetin Gölgesinde Bir Aşk Masalı”

Bride Of The Century: “Lanetin Gölgesinde Bir Aşk Masalı”

Flower Boy Next Door: Şehirli Rapunzel’in Kalbine Yolculuk

Flower Boy Next Door: Şehirli Rapunzel’in Kalbine Yolculuk

Reign: “İskoçya Kraliçesi Mary’nin Yükselişi”

Reign: “İskoçya Kraliçesi Mary’nin Yükselişi”

Sleepy Hollow: “Kellene Sahip Ol”

Sleepy Hollow: “Kellene Sahip Ol”